Ons onderzoeksproject

AMUSE

samen met Nederlandse Universiteiten

pijl schuin blauw naar transparant
Met NEXT zijn grote platformmigraties (zoals die van MS-DOS naar Windows en van Windows naar Web) verleden tijd, omdat we de functionaliteit van de software los hebben gekoppeld van de techniek. Wanneer er in de toekomst een nieuwe techniek of technologie uitkomt, hoeven we dus niet alle functionaliteit opnieuw te bouwen. Dit kan omdat alle functionaliteit is beschreven in een model. Elk bedrijf heeft een eigen model dat alle processen, mensen en documenten van dat bedrijf beschrijft. Op basis van de modelinformatie wordt niet alleen een volledige, werkende cloud ERP-applicatie gegenereerd, maar ook de bijbehorende knowledgebase, intranet en website. Bovendien is deze applicatie binnen enkele minuten beschikbaar, omdat op basis van hetzelfde bedrijfsmodel automatisch wordt afgeleid hoe de applicatie het snelst gedeployed kan worden.

Dit alles betekent dat de NEXT modelleringstaal erg krachtig moet zijn. Niet alleen moet ze genoeg uitdrukkingskracht hebben om onze huidige ERP-applicatie, Profit 2016, volledig in te representeren; ze moet ook de basis vormen waarvan alle helpteksten in de knowledgebase worden afgeleid. Hetzelfde geldt voor analyses, KPI's en andere vormen van business intelligence: het bedrijfsmodel is de basis.

Tegelijkertijd vraagt deze manier van softwarebouwen veel van onze cloudinfrastructuur: hoe kunnen we, ongeacht de grootte van een bedrijfsmodel, snelheid en schaalbaarheid garanderen, en een gegenereerde applicatie zo slim mogelijk deployen? Hoe krijgen we structureel inzicht in het functioneren van onze software in termen van performance, stabiliteit en robuustheid? En hoe zorgen we dat we klanten zonder downtime kunnen upgraden naar de laatste versie van onze software?

Hoewel we (met de Profit 2016-ervaringen in de achterzak) goed weten wat we wel (en niet!) willen, en we het eindpunt helder voor ogen hebben, willen we de technologie die we ontwikkelen ook testen, toetsen en valideren. Daarnaast denken we dat we best nog wat kunnen leren van wat er elders op de wereld gebeurt.

AFAS is daarom een belangrijke partij in het AMUSE onderzoeksproject. Samen met vier promovendi en verschillende afstudeerders van twee Nederlandse universiteiten (de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit) beschrijven en valideren we de NEXT modelleertaal en haar cloud architectuur op academisch niveau. De laatste ontwikkelingen op het gebied van o.a. enterprise ontologies, language transformations, event sourcing, process mining en blue green deployment vormen de basis voor NEXT: de software van de toekomst.

Geïnteresseerd? Kom een keer een bak koffie drinken!